– Historie Vroeger en Nu

 

Een stukje van onze historie

Na bijna twee jaar te hebben ‘ingewoond’ in het Museum Militaire Traditie ’t Schilderhuis aan de Van Rijckevorselstraat op Rijsenburg, verhuisde het museum van Vroeger en Nu in januari 2007 naar de nieuwe locatie aan de Traaij 104 in Driebergen. Daar, in het voormalige huis van de beheerder van de Oude Algemene Begraafplaats, vonden we een eigen plek in een historisch pandje, Het ‘Poortgebouw”.  Dit pand, dat aanvankelijk in zeer vervallen staat verkeerde, is door onze eigen vrijwilligers opgeknapt en fungeert sindsdien als onze THUISBASIS.

De Oude Algemene Begraafplaats werd in 1860 door de gemeente aangelegd toen de begraafplaats rond de Hervormde Kerk aan de Hoofdstraat geen doden meer kon bergen.

Van de dames Van der Muelen die op Dennenburg woonden, kocht de gemeente een stuk grond aan voor f 450,21. Die grond lag ruim buiten de bebouwde kom, aan het stuk van de Traaij waar je in het donker nauwelijks de weg kon vinden. Bij die begraafplaats werden ook twee huisjes gebouwd, één daarvan was bestemd voor de beheerder en het andere was in gebruik als baarhuis. De kosten van de gebouwtjes liepen, volgens de huidige maatstaven, niet uit de hand: f 2197,00. Rond 1900 werd de begraafplaats aan de rechterkant vergroot en de huisjes werden op de eerste verdieping met elkaar verbonden zodat er een poortgebouw ontstond.

Een aspect waarop we niet hadden gerekend was de inrichting van de woonruimten in het Cultureel Historisch Centrum (het Poortgebouw). Binnen heel korte tijd werden we overladen met oude meubels en gebruiksvoorwerpen die ons door de inwoners van Driebergen-Rijsenburg werden geschonken of in bruikleen gegeven. Het Poortgebouw  is nu ingericht met objecten en meubels uit de periode 1850-1950.

VROEGER EN NU 

                     IS ER OOK VOOR U!